• Najbolje ideje sinu nam dok hodamo.

    Friedrich Nietzsche

  • Jednog dana cijeli život će vam proletjeti ispred očiju.

    Pobrinite se da bude vrijedan gledanja.

  • Netko bira noćenje s 5 zvjezdica…

    A netko s 5 milijardi zvijezda!

  • Djeca ne pamte najbolji dan ispred televizora.

  • Šuma nema Wi-Fi ali je povezanost još bolja.

Plan izleta


Privučeni dobrom prognozom za subotu 10.10. grupa od 16 Aktivnaturaca uputila se putem Krka. Plan je posjetiti Kanjon Vrženicu i uvalu Vela Luka.
Dan je bio idealan, sunčan s taman toliko oblaka da nam nije trebala krema za sunčanje. Krenuli smo iz Baške iz kampa Bunculuka, prateći prekrasne plaže, u ovo doba godine prazne, a samim time privlačnije nego u sezoni. Tu i tamo sretnemo kojeg kupaća ili nudista. Iako smo svi imali opremu za kupanje u ruksaku, odlučili smo se strpiti do uvale Vela Luka gdje je bilo planirano kupanje.
U jednom trenutku odvajamo se od prekrasnih plaža i ulazimo u kanjon. Odmah se susrećemo s kostima nastradalih ovaca koje su zalutale ili pobjegle za vrijeme strizanja, te platile životom.

Pentranje po kanjonu je zanimljivo, nikad ne znaš što te čeka iza slijedećeg ugla. Skakućemo s kamena na kamen, pomažemo jedni drugima u veranju i uživamo u mediteranskoj vegetaciji izgledom i mirisom.

Na kraju kanjona, odvajamo se desnom stranom prema Uvali Vela Luka. S vrha prije spuštanja prema uvali puca prekrasan pogled na nepregledan mozaik suhozida s jedne strane, te na dugo iščekivanu uvalu s druge strane. Silazak prema uvali bio je brz, jer smo se svi veselili kupanju. U uvali nitko osim nas i jedne barke. Čista uživancija.
Nakon kupanja i okrepe uputili smo se natrag, ovaj put nas je čekao uspon koji nam nakon kupanja nije tako teško pao. Nismo se vraćali kanjonom, nego smo direktno presjekli prema Baškoj, za što nam je trebalo duplo manje vremena, nego kod dolaska kroz kanjon. Markacije nisu baš na svakom kamenu pa treba dobro paziti da se ne skrene krivo, jer onda slijedi preskakanje suhozida, što je naravno dodatna avantura za one koji žele znati više.

Ovaj izlet preporučamo za proljetni i jesenski period godine, jer nije prevruće, plaže nisu pune ljudi, a hrabriji kupaći mogu uživati u morskim radostima.

 

vrzenica2020 01vrzenica2020 02vrzenica2020 03